PAPAGAJI FORUM HOME PAGE
September 09, 2010, 06:06:19 AM *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Pre nego što otvorite novu temu pogledajte pravila foruma.

Home   Help Calendar Login Register  
Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Problem sa jajima-Fisheri  (Read 177 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
gosn.pecurka
Newbie
*

« on: December 30, 2009, 01:14:10 PM »

E,ovako da krenem od pocetka.Pre jedno godinu i po dana kupio sam u Pet centru dva mala Fishera,nisu znali da nam kazu pol pa smo birali nasumice. Posle nekog vremena kada su jos malo porasli poceli su da naskacu jedno na drugo eusa_shifty, ali su se menjali icon_redface tako da nismo znali ko je muzjak a ko zenka,pretpostavljali smo. Pre jedno mesec dana parili su se konstantno (i sada vec sigurno muzjak) je stalno naskakao na zenku i posle nekog vremena zenka je snela jedno jaje u kadicu za kupanje (verovatno je mislila da je gnezdo posto je bila prazna...bilo je hladno) i na svaka dva dana snela je po jos dva jaja i regularno lezala na njima. E sad posto je to kadica a ne zapravo gnezdo nisam siguran kako ali se otkacila i jaja su se polomila. icon_frown Onda im je stvljena prava kucica-gnezdo i oni su tu donosili grancice i svasta nesto kako to vec ide i ona je snela jos 6 jaja. Prvo jaje od tih 6 snela je pre 24 dana i stalno lezi na njima ali se jaje jos nije izleglo. Po parenju i ophodjenju prema gnezdu mislim da je jasno ko je zenka a ko muzjak. Ako neko molim vas moze da mi kaze da li se to cesto desava posto sam procitao da inkubacija traje 20 dana,sta mislite hoce li se jaja izleci i da li se nekom od vas to vec  desilo i da li neko ima iskustva sa parenjem Fishera. Hvala unapred.  icon_wink
Aleksandra
Global Moderator
Hero Member

Marcelo & Lili

« Reply #1 on: December 31, 2009, 04:41:56 PM »

Cak iako imate par, ne mora da znaci da su jaja oplodjena. Ako nisu oplodjena, nece biti pilica..
Potrazite malo o toj temi na forumu. Ima tu dosta stvari koje treba znati(na primer, ne smeju konstantno da nose jaja jer je to jako iscrpljujuce za zenku, pa im treba sklanjati kucicu..).
U svakom slucaju, ako sad i ne bude pilica, ne znaci da sledeci put nece biti.. icon_smile

gosn.pecurka
Newbie
*

« Reply #2 on: January 02, 2010, 12:28:59 AM »

I dalje se nijedno jaje nije izleglo,sacekacu da prodje oko 20 dana od poslednjeg jajeta pa cemo videti....to za zanku sam znao...pojacao sam joj ishranu i davao sam joj plazmu i kuvano zumance i pesak sa kalcijumom (po preporuci coveka koji radi u pet shopu i razume se u papagaje) pa se nadam da je to dovoljno da se oporavi od napora.Inace kako sam procitao sada im nije sezona pa me cudi sto je snela jaja, ako od ovoga ne bude nista sklanjam im kucicu makar na 3-4 nedelje da se oporavi. Hvala za odgovor. Nadajmo se da ce biti pilica.  icon_wink
gosn.pecurka
Newbie
*

« Reply #3 on: January 02, 2010, 03:42:52 PM »

icon_wink icon_wink icon_wink Imam sjajne vesti,ipak su se izlegla dva jaja za sada,pilici su divni,cak imaju i narandzasto paperje,svi u kuci skacemo od srece. icon_lol)
Aleksandra
Global Moderator
Hero Member

Marcelo & Lili

« Reply #4 on: January 02, 2010, 08:31:29 PM »

Jao, mogu misliti koliko se radujete. icon_smile Cestitam na prinovama! icon_syda

Ja obozavam fisere, imala sam jednog davno. Obavestavajte nas kako napreduju pilici! icon_smile

gosn.pecurka
Newbie
*

« Reply #5 on: February 19, 2010, 01:22:57 AM »

Pticice su dosta porasle...imaju perje, pokusavaju da lete,divno napreduju.  icon_wink icon_wink icon_wink Mislim da sam vec napomenuo da zenka napada muzjaka od kako su se ptici izlegli pa smo zenku i male razdvojili od muzjaka pleksiglasom...kavez je podeljen na pola. Kada ih pustim da lete lepo se slazu,ljube se,hrane se,cak su se danas opet parili...ali cim zenka udje u kavez napada muzjaka...tako da mu je povredila nozicu...krvari mucenik...sada sredjuje nogu ali je drscica na kojoj stoji krvava...ne znam sta da radim...kako da mu pomognem...ne mogu da vidim ranu...ali je nozica povredjena sigurno posto  je krvava a i ja sam mu pregledao ostatak tela i nema ranice ...da li da ga vodim veterinaru ili samo da ga ostavim na miru...pomagajte!!!  eusa_silenced eusa_silenced eusa_silenced
Aleksandra
Global Moderator
Hero Member

Marcelo & Lili

« Reply #6 on: February 19, 2010, 03:15:11 AM »

Bilo bi divno kad bi mogao da postavis neku sliku, da vidimo pilice. icon_smile

Zenke znaju da budu jako agresivne. Moja Lili je imala bas gadne periode. Uzas. Jednom je Marcelu raskrvarila krilo. Kapala mu je krv bas dosta. Nju sam zatvorila u kavez, a njega sam pustila. On se jadnicak smestio na venecijanere i nije se pomerao celu noc i dan. Krv je skoro odmah stala, ali on nije hteo da leti sve do sutradan uvece. Ja sam mu dodavala hranu, i on je normlano jeo.

Najverovatnije ce mu ta rana zarasti do sutra. Vidi kako se ponasa, pa ako slucajno ne zaraste, ti ga odvedi kod veterinara. Jedino moze da bude problematicno ako krene da skida krasticu.

Mislim da ce sve to biti u redu.

Jos nesto, nemoj da im dozvolis da nastave da se pare odmah. Nije dobro da zenka ponovo krene da nosi jaja, a tek je ove pilice izvela. Mora da se odmori.

Pages: [1]   Go Up
  Print  

Jump to: