PAPAGAJI FORUM HOME PAGE
September 10, 2010, 07:23:40 PM *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Pre nego što otvorite novu temu pogledajte pravila foruma.

Home   Help Calendar Login Register  
Pages: 1 2 [3]   Go Down
  Print  
Author Topic: Mitarenje  (Read 1167 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
deejan
Sr. Member

« Reply #30 on: April 15, 2007, 01:30:28 PM »

Pocinje sve vise, pored standardnog paperja ispadne i vece pero. Nikako docekati kad ce izrasti repna pera   icon_rolleyes
Ovo je trenutno stanje njegovog repa 
samo dva iskrzana pera   icon_frown
SANDRO
Sr. Member

« Reply #31 on: April 15, 2007, 03:05:52 PM »

Mogu ti reci da smo i mi tu negde sa repnim perima i mi ih iscekujem zeljno....pa da budemo prava ptica....ajd pa javljaj kako ide...
RedGirl
Staff
Full Member

« Reply #32 on: February 05, 2010, 12:39:08 PM »

Ne volim da izvlacim teme iz naftalina ali ovoga puta moram... Moj Kiki (ara nobilis) ima vec dve godine i devet meseci i tokom cele godine njemu ispadaju pera i rastu nova ali do sada nisam primetila da mu je odjednom ispalo puno perja i da je 'ruzan' kako mnogi sa foruma opisuju svoje ptice tokom mitarenja. Da li je to normalno?

Aleksandra
Global Moderator
Hero Member

Marcelo & Lili

« Reply #33 on: February 05, 2010, 01:17:05 PM »

Prosto mi neverovatno zvuci, ali nista nije nemoguce.
To sto opisujes zvuci mi na neprekidno mitarenje koje se obicno desava kod ptica u prirodi...
A jel menjao Kiki repna pera? Ili pera na glavi?

josic.m777
Jr. Member
**

« Reply #34 on: February 05, 2010, 04:07:42 PM »

Ja imam aleksandre vec skoro dve godine.Mojima nikada nije ispao ceo rep.Jednom se secam da sam nasao repno pero na dnu kaveza a ni po glavi se nisu mitarili.
RedGirl
Staff
Full Member

« Reply #35 on: February 05, 2010, 06:24:38 PM »

@Aleksandra Posto ne vidim bas uvek odakle pero otpadne a otpadala su mu i velika pera, mozda mu jeste otpalo repno pero a mozda i je to ipak bilo i neko veliko krilno pero, stvarno ne bih znala... Sto se perja na glavi tice, opada mu i raste tokom cele godine ali opet i kad otpadne nema nikakve 'rupe' niti mu otpada u velikim kolicinama... To se takodje tokom cele godine desava s tim sto u nekim periodima malo vise a u nekim malo manje... Svakih dan-dva ga doobro pogledam (da nema nekih promena, ranica, kakvo mu je perje, bilo sta sto nije uobicajeno), medjutim do sada nisam primetila nista sto bi ukazivalo da se mitari na onaj nacin kao sto je par vas opisalo...

Aleksandra
Global Moderator
Hero Member

Marcelo & Lili

« Reply #36 on: February 05, 2010, 07:13:28 PM »

Moj Marcelo upravo zavrsava fazu mitarenja (bar se nadam). Bas mi je zao sto ga nisam slikala da vidis kako to izgleda. icon_smile Poceo je da se mitari oko nove godine. Imao je prvi veliki nalet ispadanja perja, znaci toliko pera i paperja je bilo po kavezu, da se mama salila da napunimo jastuk! icon_smile E sad, nema on rupe, ali se vidi da je perje bas proredjeno. Onda mu se pojave te sitne cevcice, koje se najvise primecuju na glavi (bude ih bas puno na celu, oko ociju, oko kljuna). U tom prvom naletu mu je ispalo i jedno od 2 najduza repna pera. E, onda je otprilike nakon 2 nedelje "primirja" poceo drugi talas ispadanja perja. Opet perje na sve strane. I opet nove cevcice... Tada mu je ispalo i drugo veliko repno pero, pa mu je ostao kratak repic. icon_smile I evo sad polako pocinje da lici na staru pticu, jos se vidi po neka cevcica, ali mu je perje nekako gusce. A rep ce dostici punu velicinu tek za mesec dana otpilike.
E sad, i dalje ima po koje pero oko kaveza, ali ja se nadam da smo zavrsili sa tim masovnim odbacivanjem perja.
I stvarno bio je jako ruzan. icon_smile Ali, zato kad promeni svo perje... Bude mnogo lepsi nego pre. icon_smile

Jos jedna zanimljiva stvar, koja me uplasila kod prethodnog mitarenja... S obzirom da ptice nemaju dlake, njihove trepavice su takodje pera. Marcelu se na ocima pojave te sitne sitne cevcice, koje posle nekog vremena otpadnu i ostanu samo nove trepavice. Ne znam kako ranije nisam primetila da menja i trepavice...

E sad, koliko sam ja citala, kod ptica koje zive u kuci, nista ne moze da se precizira - ni vreme mitarenja, ni vreme parenja i slicno.. U principu pticama je jako vazno da im perje bude u dobrom stanju, zato mu toliko vremena posvecuju. Ako se dobro secam, ptice u prirodi ne mogu sebi da priuste potpuno mitarenje, pa se zbog toga cele godine mitare po malo.
Ima vec dosta vremena kako sam gledala neki BBCjev dokumentarac o pticama. Kasnije sam ga skinula sa neta, i cuvam ga, da mogu ponovo da gledam. Cini mi se da je cela jedna epizoda (od 12 valjda) bila posvecena perju i mitarenju. Jako lep serijal, davao se na Avali.

RedGirl
Staff
Full Member

« Reply #37 on: February 05, 2010, 08:24:21 PM »

Mozda je moj Kiki "divljak" hehe  icon_lol Salim se, ja bas zagledam Kikija i nisam primetila da mu je perje proredjeno vec uglavnom izgleda isto, jedino se razlikuju mesta gde ima cevcice... Npr skoro uvek ima po nekoliko cevcica na gornjem delu vrata tamo gde najvise voli da se ceska, najcesce po jednu, retko dve i vise cevcice po samoj glavi i nekoliko po ostatku tela... To znam jer se mangup uvali kod mene i namesti da mu ja sredjujem te cevcice  icon_lol Cevcice kod ociju, odnosno umesto trepavica, nisam primetila... Sto se jastuka tice, kod nas je radnja cele godine otvorena i u bilo kom momentu se mogu puniti jastuci  ROTFL

Kako se zove taj dokumentarac da ga i ja skinem i pogledam?

P.s. Sad sam na guglu videla slike papagaja u toku mitarenja- Kiki nikada nije tako izgledao...

Aleksandra
Global Moderator
Hero Member

Marcelo & Lili

« Reply #38 on: February 05, 2010, 09:09:47 PM »

Pogresila sam ima 10 delova. Evo, imas ovde sve o serijalu. icon_smile
http://en.wikipedia.org/wiki/The_Life_of_Birds

Meni je bilo mnogo simpaticno u delu o ucenju letenja i sletanja, kad prikazuju albatrosa kako slece i kazu "svako sletanje albatrosa je jedan dobro kontrolisani pad"! icon_smile
Super je serijal, ali znam da sam ga bas dugo skidala sa neta, jer je malo ljudi seedovalo torent.

RedGirl
Staff
Full Member

« Reply #39 on: February 20, 2010, 04:25:32 PM »

Kikiju je otpao dobar deo perja ispod krila- kad ih podigne, vise se vidi paperje nego perje, sto me raduje-znaci da se ipak mitari  icon_lol Uzela sam mu u onom pet centru neke vitamine koje se stavljaju u vodu (pise da su bas za mitarenje) i devojka koja je radila u veterinarskoj apoteci mi rece da u toku koriscenja tih vitamina ne treba da mu dajem sveze voce i povrce, da pije tecnost samo onu iz kaveza, kao i nacin koriscenja... Kakve vi utiske imate sa takvim dodacima u toku mitarenja? Nekako mi neobicno deluje da mu ne dajem sveze voce i povrce toliko dugo vremena (dok ne prodje mitarenje)... Da li da nastavim sa suvim vocem i povrcem umesto sa svezim?

Aleksandra
Global Moderator
Hero Member

Marcelo & Lili

« Reply #40 on: February 20, 2010, 05:39:05 PM »

Ne znam sta da ti kazem, prvi put cujem da im ne treba davati voce i povrce zajedno sa vitaminima. Pa ti vitamini su samo DOPUNA. Uostalom, koliko vode papagaj i popije?

Vec sam postavljala ovaj link negde, uzmi procitaj o vitaminima koji se stavljaju u vodu.
http://www3.upatsix.com/liz/articles/nutrition.html

Da li nesto o tome pise u uputstvu?
Iskreno, ja bih pre nastavila sa normalnom ishranom, nego zamenila povrce i voce vitaminima.

RedGirl
Staff
Full Member

« Reply #41 on: February 20, 2010, 07:10:49 PM »

Ne pise nista sem sastava i toga da se daje 2-3 puta nedeljno 15 kapi u 50ml vode... Valjda bi pisalo da ne treba da se daje sveze voce i povrce uz ovo... Stvarno vise ne znam sta da radim...

Aleksandra
Global Moderator
Hero Member

Marcelo & Lili

« Reply #42 on: February 20, 2010, 11:41:34 PM »

Iskreno, cisto sumnjam da je kontraindikovano davati povrce i voce. Mozda je ona mislila da nema potrebe davati, a ne da ne sme.
Daleko od toga da ce Kikiju faliti nesto ako 2 puta nedeljno ne bude jeo zelenis.

U principu ti vitamini sluze da pomognu ptici da lakse prodje kroz taj period, ali ja sam ih mozda 2-3 puta davala za sve ove godine.
Marcelo u pocetku nije ni hteo da pije tu vodu... Pa sam pocela da mu sipam u kukuruz kap-dve (umesto 50 kapi u vodu). I za to se bunio, ali sad je valjda navikao.

U sustini, ako ptica ima dobru ishranu, a Kiki je ima, mislim da ti vitamini i nisu potrebni. Problem je kod onih ptica koje jedu samo semenke.

Daj mu vitamine (sa ili bez zelenisa, kako god da odlucis), ne moze nista da mu fali. icon_smile

momoks
New member
*

« Reply #43 on: February 21, 2010, 09:38:39 PM »

Ne pise nista sem sastava i toga da se daje 2-3 puta nedeljno 15 kapi u 50ml vode... Valjda bi pisalo da ne treba da se daje sveze voce i povrce uz ovo... Stvarno vise ne znam sta da radim...
Stvar je prosta, ptice ne koriste mnogo vode i ako svom ljubimcu dajes voce i povrce i ujedno i vitamine u vodi potrebnu vodu ce uzeti iz voca i povrca tako da iskoriscenost tih preparata koje stavljas u vodu  biti minimalna.
Ja radim ovako kod mitarenja ptica dajem nedelju dana vitamine i minerale uvodu bez dodataka voca i povrca koje je inace obavezno u ishrani pa pravim nedelju dana pauze pa opet nedelju dana vitamina i minerala. Kod redovnog stanja ptice kad se ne mitari u toku nedelje stavim dva dana vitamine i minerale pa pauza nedelju dana pa opet tako i ptice su sjajne zdrave i zategnute, cak kod davanja vitamina i minerala se trudim da im dajem plazmu keks i kuvano jaje u komadu da vise koriste tu vodu posto pravim svez rastvor svaki dan.
Inace ima i jedna zanimljivost. Upoznao sam jednog starog odgajivaca u Vojvodini koji ima ogroman broj papagaja, on je meni tvrdio da zimi uopste pticama ne daje vodu vec samo voce i povrce i da ptice sasvim normalno sacekaju prolece.
Pages: 1 2 [3]   Go Up
  Print  

Jump to: