Moj Marcelo upravo zavrsava fazu mitarenja (bar se nadam). Bas mi je zao sto ga nisam slikala da vidis kako to izgleda.

Poceo je da se mitari oko nove godine. Imao je prvi veliki nalet ispadanja perja, znaci toliko pera i paperja je bilo po kavezu, da se mama salila da napunimo jastuk!

E sad, nema on rupe, ali se vidi da je perje bas proredjeno. Onda mu se pojave te sitne cevcice, koje se najvise primecuju na glavi (bude ih bas puno na celu, oko ociju, oko kljuna). U tom prvom naletu mu je ispalo i jedno od 2 najduza repna pera. E, onda je otprilike nakon 2 nedelje "primirja" poceo drugi talas ispadanja perja. Opet perje na sve strane. I opet nove cevcice... Tada mu je ispalo i drugo veliko repno pero, pa mu je ostao kratak repic.

I evo sad polako pocinje da lici na staru pticu, jos se vidi po neka cevcica, ali mu je perje nekako gusce. A rep ce dostici punu velicinu tek za mesec dana otpilike.
E sad, i dalje ima po koje pero oko kaveza, ali ja se nadam da smo zavrsili sa tim masovnim odbacivanjem perja.
I stvarno bio je jako ruzan.

Ali, zato kad promeni svo perje... Bude mnogo lepsi nego pre.

Jos jedna zanimljiva stvar, koja me uplasila kod prethodnog mitarenja... S obzirom da ptice nemaju dlake, njihove trepavice su takodje pera. Marcelu se na ocima pojave te sitne sitne cevcice, koje posle nekog vremena otpadnu i ostanu samo nove trepavice. Ne znam kako ranije nisam primetila da menja i trepavice...
E sad, koliko sam ja citala, kod ptica koje zive u kuci, nista ne moze da se precizira - ni vreme mitarenja, ni vreme parenja i slicno.. U principu pticama je jako vazno da im perje bude u dobrom stanju, zato mu toliko vremena posvecuju. Ako se dobro secam, ptice u prirodi ne mogu sebi da priuste potpuno mitarenje, pa se zbog toga cele godine mitare po malo.
Ima vec dosta vremena kako sam gledala neki BBCjev dokumentarac o pticama. Kasnije sam ga skinula sa neta, i cuvam ga, da mogu ponovo da gledam. Cini mi se da je cela jedna epizoda (od 12 valjda) bila posvecena perju i mitarenju. Jako lep serijal, davao se na Avali.